Про утворення та функціонування добровільних формувань цивільного захисту

03.08.2022

Добровільні формування цивільного захисту (далі – ДФЦЗ) утворюються під час загрози або виникнення надзвичайних ситуацій для проведення допоміжних робіт із запобігання або ліквідації наслідків таких ситуацій за рішенням місцевої державної адміністрації, органу місцевого самоврядування.

Вказане рішення приймається керівником місцевої державної адміністрації, органу місцевого самоврядування шляхом видання розпорядчого документу, яким передбачається утворення добровільних формувань цивільного захисту. Розпорядженням голови ради прийняте рішення «Про утворення добровільного формування цивільного захисту Шевченківського району м. Полтави. Перелік осіб, які залучаються до ДФЦЗ, права ДФЦЗ та громадян, які виконують завдання у їх складі, а також обов’язки таких громадян визначаються відповідно до Кодексу цивільного захисту України.

До складу ДФЦЗ включаються громадяни, які за станом здоров’я придатні до військової служби та не досягли граничного віку перебування військовозобов’язаних у запасі другого розряду. Відповідно до вимог нормативно-правових актів, граничний вік для військовозобов’язаних запасу, які мають військові звання рядового, сержантського, старшинського, молодшого та старшого офіцерського складу – 60 років.

Шевченківська районна у м.Полтаві рада закликає всіх не байдужих громадян, які мають бажання в наданні допомоги в поверхневому розборі завалів, розчистки маршрутів руху техніки; збору інформації про знаходження людей у зоні надзвичайної ситуації; евакуації постраждалого населення; виконання заходів із забезпечення постраждалого населення (розгортання тимчасових пунктів проживання, доставки води, продуктів харчування, медикаментів, догляд за хворими та людьми похилого віку); надання допомоги професійним рятувальникам в організації життєдіяльності на період проведення рятувальних робіт; виконання заходів з охорони громадського порядку (огородження небезпечних зон і ділянок, об’єктів ведення аварійних та інших невідкладних робіт, оточення зони надзвичайної ситуації та недопущення сторонніх осіб тощо) та інших заходів, в яких може виникнути необхідність на території Шевченківського району м.Полтави, вступити в ряди добровольців шляхом заповнення анкети та бути готовим до залучення до виконання допоміжних робіт із запобігання виникненню або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

                Щоб долучитися до добровільних формувань цивільного захисту необхідно заповнити анкету на сайті https://dmpo.dsns.gov.ua/ в розділі ,,Я прагну стати добровольцем”.

 

Завідувач сектору з питань надзвичайних ситуацій    Роман ДИБОВ