Про виплату внутрішньо переміщених осіб допомоги на проживання

28.03.2022

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р. №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» на період воєнного стану та один місяць після його припинення запроваджено виплату внутрішньо переміщеним особам допомоги на проживання.

Наразі управлінням соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради проводиться робота щодо реєстрації та видачі довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Після внесення Міністерством соціальної політики України відповідних змін до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, буде розпочата робота з прийому заяв на проведення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (орієнтовно 29-30 березня поточного року).

Право на отримання допомоги на проживання мають особи, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №204-р «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка», і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Допомога надається у розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць;
  • для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Для призначення допомоги подається заява про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам за встановленою формою.

Заяви прийматимуться за місцем фактичного перебування внутрішньо переміщених осіб управліннями соціального захисту населення.

Звертаємо увагу, що виплата допомоги буде проводитися на поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або банківський рахунок (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги.

Тому першочергово перед зверненням для подачі заяв та документів щодо виплати допомоги необхідно мати номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) або рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка».

У разі відсутності рахунку – необхідно звернутися до банківської установи для відкриття банківського рахунка (за стандартом IBAN) для виплати допомоги, що містить 29 символів.

У банку Вам буде видано відповідну заяву про виплату пенсії або грошової допомоги із зазначенням номера такого рахунку.

Одночасно наголошуємо, що допомогу на проживання також отримають внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505. Таким особам допомога буде нарахована автоматично, звертатися та надавати будь-які додаткові документи не потрібно.