З 1 липня 2020 року змінено порядок призначення допомоги на дітей одиноким матерям

12.08.2020

Згідно законодавства право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом РАЦС за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини, а також мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію у разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця звернення до досягнення дитиною 18-річного віку, а у разі навчання дитини за денною формою – до досягнення 23 років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» з 1 липня  змінено порядок призначення допомоги на дітей одиноким матерям.

Внесеними змінами спрощено доступ до оформлення допомоги. Для призначення допомоги надається мінімальний пакет документів – заява та декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги. При зверненні за допомогою необхідно особливу увагу звертати на заповнення декларації, зокрема, в частині наявності у власності особи (чи членів сім’ї) житла чи транспортних засобів, здійснення дороговартісної покупки чи оплати послуг.

Якщо одинока мати (батько) звертаються вперше, крім заяви та декларації необхідно також надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини (довідка), копію свідоцтва про народження дитини. Усиновлювачі подають також копію рішення про усиновлення.

Важливо! Заява та декларація вважаються не поданими у разі не внесення у повному обсязі відомостей про членів сім’ї (прізвища, ім’я та по батькові, сімейного стану, дати народження, паспортних даних, реєстраційного номеру облікової картки платника податків).

Поряд з цим отримання інформації про доходи та майновий стан сім’ї належить до функцій органів соціального захисту населення, які проводять електронний обмін з Державною податковою службою, Пенсійним фондом України та одержують інформацію з державних реєстрів, зокрема, Реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Розмір допомоги залежить від доходів сім’ї і визначається як різниця між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу. Дохід для призначення допомоги враховується за попередні два квартали відповідно визначеного Порядку.

Прожитковий мінімум з 01.07.2020 для дітей віком до 6 років  –– 1859 грн.; віком від 6 до 18 років  – 2318 грн.; віком від 18 до 23 років (за умови навчання) –  2197 грн.

Визначено, що з 1 липня поточного року право на призначення допомоги не будуть мати одинокі матері (батьки) у складі сім’ї яких є працездатні особи, які досягли 18-річного віку та не працювали, не проходили військової служби, не провадили підприємницької чи професійної незалежної діяльності, не навчалися за денною формою, не зареєстровані в центрі зайнятості більше ніж три місяці (крім осіб, які сплачують або за яких сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), у розмірі не менше від мінімального сумарно протягом трьох місяців; доглядають за дітьми до трьох років або до шести років, на підставі висновку ЛКК, за тяжкохворими дітьми, за дітьми з інвалідністю, за особами з інвалідністю 1 групи, 2 групи внаслідок психічного розладу, за особами, які досягли 80-річного віку, надавали соціальні послуги).

Як виняток на обмежений період надано право на призначення допомоги на дітей одиноким матерям, у зазначеному випадку, якщо у складі сім’ї є особа з інвалідністю, яка згідно висновку ЛКК потребує постійного стороннього догляду; або відсутність доходів, пов’язана з тривалою хворобою членів сім’ї, а також багатодітним сім’ям, які звернулась за призначенням допомоги в період липень-грудень 2020 року.

З 1 липня 2020 року для призначення допомоги на дітей одиноким матерям передбачено врахування майнового стану сім’ї, з урахуванням якого права на призначення допомоги також не будуть мати одинокі матері (батьки), якщо:

– особи, які входять до складу сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням допомоги здійснили купівлю або оплатили (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних згідно із соціальними нормативами) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень;

–  у власності сім’ї є друга квартира (будинок), крім житла, яке розташоване на тимчасово окупованій території або житла, непридатного для проживання;

– у власності сім’ї є більше ніж один автомобіль, транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа, а також транспортних засобів, отриманих через органи соціального захисту населення, а також транспортних засобів, придбаних батьками – вихователями дитячих будинків сімейного типу).

Звертаємо увагу, що зміни до порядку надання допомоги на дітей одиноким матерям застосовуються з 1 липня 2020 року, тому одержувачам допомоги, термін виплати у яких закінчився, виплата допомоги буде проведена лише після подання нової заяви з необхідними документами.

Таким одержувачам допомоги необхідно обов’язково звернутись до управління соцзахисту населення у липні-серпні 2020 року із новою заявою та декларацією для визначення права та проведення розрахунку за новим алгоритмом призначення з липня поточного року.

Також, подати заяву та необхідні документи можна в інший зручний спосіб, зокрема, направивши документи поштою, через дистанційні скриньки в органах соціального захисту населення.

У разі виникнення додаткових питань рекомендуємо звертатися за телефоном «гарячої лінії» управління (0532) 635538.