В зоні особливої уваги – діти

30.11.2018

Напередодні закінчення 2018 року у виконавчому комітеті Шевченківської районної у м. Полтаві ради за ініціативою служби у справах дітей відбулася підсумкова нарада заступників директорів з виховної роботи навчальних закладів району, на яку були запрошені представники відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП Полтавської області, Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Центру первинної медико-санітарної допомоги №2.

На нараді широко обговорювалися питання підведення підсумків проведення операції “Сім’я і діти”, забезпечення виконання Постанови Кабінету Міністрів України №800 від 03.10.2018 року “Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю”.

Кожна сім’я, яка опинилася у складних життєвих обставинах, має причину або комплекс причин, які провокують проблеми сімейного життя і з якими члени родини не можуть впоратися самостійно.

Якими б не були зовнішні ознаки сімейного неблагополуччя, вони провокують внутрішньо сімейні проблеми, з вирішенням яких члени родини не можуть, а інколи і не бажають справлятися самостійно.

Урядом удосконалено правовий механізм соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Прийнятою постановою передбачено забезпечення реалізації комплексних заходів щодо захисту прав та інтересів дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зміну підходів до їх виявлення, ведення обліку та організації допомоги, а також уникнення дублювання функцій відповідних суб’єктів, що сприятиме підвищенню оперативності та якості заходів і їх спрямуванню на забезпечення найкращих інтересів дітей. Крім того, запроваджено обов’язкове  проведення оцінки безпеки дитини.

У службі в справах дітей Шевченківської районної у м. Полтаві ради станом на 22.11.2018 року перебуває на обліку 29 дітей, батьки яких неналежно виконують батьківські обов’язки, мають асоціальну поведінку, шкідливі звички, не забезпечують необхідних умов проживання, мають низький виховний потенціал. Внаслідок цього порушуються права дітей на отримання освіти, сімейне виховання, формується девіантна поведінка у підлітків.

Протягом року проведено 92 обстеження умов проживання дітей, із них 21 – спільно з фахівцями ПМЦСССДМ, відділу поліції. Виявлено 17 дітей, які потребували соціально-правового захисту, всі вони поставлені на облік у службі.

До відділу поліції направлено матеріали для притягнення до адміністративної відповідальності 24 батьків за ознаками статті 184 КУпАП.

Службою у справах дітей підготовлено 11 позовів про позбавлення батьків батьківських прав відносно 21 дитини.

Спільними зусиллями суб’єктів соціальної роботи досягнуто позитивної динаміки в профілактиці асоціальної поведінки дітей, своєчасному попередженню вилучення дітей з небезпечного сімейного оточення:

  • зменшилася кількість кримінальних проявів серед неповнолітніх;
  • 4 позови про позбавлення батьківських прав були залишені без розгляду у зв’язку зі стабілізацією ситуації в родині, в сім’ю повернуто 10 дітей, які протягом року були негайно відібрані у батьків;
  • у зв’язку з виправленням з обліку знято 9 дітей.

Учасники наради намітили конкретні шляхи вирішення нагальних питань соціального захисту дітей, співпраці всіх суб’єктів соціальної роботи з метою якнайкращого забезпечення інтересів дітей.

Азізов Р.Р. заступник голови ради з питань діяльності виконавчого органу – завідувач служби у справах дітей