Вшанували пам'ять

22.09.2016

Напередодні 73-ї річниці вигнання нацистів з міста Полтави та Дня міста відбулося покладання квітів на Алеї Слави біля пам’ятника воїнам – визволителям Полтави за участю керівництва Шевченківського району, депутатського корпусу, ветеранського активу району, представників громадських організацій, учнівської молоді.

…Рівно 73 роки тому, на кінець доби 21 вересня війська 53-ї армії Степового фронту на всьому своєму фронті вийшли на східний берег Ворскли. Одночасно з 53-ю армією до річки вийшли війська 5-ї гвардійської армії. Однак, блискавично звільнити Полтаву від жорстоких загарбників не вдалося — необхідно було форсувати Ворсклу і подолати розвинуту систему оборони ворога біля самої ріки на її правому березі. Адже по мірі наближення військ Степового фронту до міста опір 8-ї нацистської армії зростав. На напрямок головного удару нацистське командування висунуло з резерву свіжі частини 106-ї піхотної дивізії, 2-ї танкової дивізії СС «Дас Райх» та інші. На полтавському напрямку гітлерівці широко застосовували загородження, створювали мінні поля та інші перешкоди і часто переходили в контратаки. Гарнізон Полтави був збільшений вдвічі. Вздовж правого берега Ворскли були підготовлені стаціонарні позиції. Навколо міста були споруджені інженерні укріплення. В місті кам’яні будівлі були пристосовані до кругової оборони, створено систему артилерійського і мінометного вогню, що прикривала підступи до річки. Всі мости і переправи на Ворсклі були підірвані. Та все це не допомогло нацистам втримати свої позиції. Звільнення вже було близько. Ціною власного здоров’я і життя, неймовірною силою духу визволителі вигнали з міста нацистських катів!
Першими в Полтаву прорвалися розвідники 95-ї гвардійської і 84-ї стрілецької дивізій, за ними — спеціально підготовлені штурмові загони 95-ї гвардійської, 84-ї стрілецької і 9-ї гвардійської повітрянодесантної дивізії. У впертих, запеклих, кровопролитних вуличних боях частини цих дивізій до ранку 23 вересня очистили Полтаву від ворожих військ. Бої не на життя, а на смерть тривали і вдень і вночі.
Відступаючи з Полтави, гітлерівці підірвали майже всі будівлі в центральній частині міста, залізничний і автомобільний мости.
73 роки віддаляє нас від тих страшних подій, 73 роки панує мир у нашому місті, силами мешканців Полтави відновлено будівлі та побудовано нові мікрорайони. Наша красуня-Полтава стала ще ошатнішою та гарнішою і здавалося б ніщо не нагадує про ті події, окрім обелісків та пам’ятних знаків з викарбуваними на них іменами героїв.

Ми, прийдешні покоління у неоплатному боргу перед учасниками бойових дій Другої світової війни і завжди пам’ятатимемо про їх подвиг. Честь і шана живим! Вічная пам’ять загиблим.
Високу ціну заплатив наш народ за право вільно жити на своїй рідній землі, кращі сини та доньки нашої Батьківщини, нескорені та непереможні, пожертвували за нашу свободу власним життям. Подвиг переможців у тій страшній війні з гідністю продовжують бійці, які сьогодні відстоюють незалежність та територіальну цілісність держави на її східних рубежах. Воїни антитерористичної операції дали гідну відсіч на сході України та не пустили окупантів у глиб країни. Не всі учасники АТО повернулися додому, віддавши своє життя за наш спокій і мирне небо, серед них і 25 полтавців.
1. Терехов Григорій
2. Лимар Сергій
3. Максимов Олександр
4. Боняківський Валерій
5. Гречко Дмитро
6. Фролов Олександр
7. Грицай Антон
8. Синюк Денис
9. Біліченко Геннадій
10. Чепіга Микола
11. Цедік Антон
12. Мочалов Олександр
13. Горячевський Олександр
14. Горбенко Святослав
15. Коряк Дмитро
16. Сахаров Олег
17. Тронько Руслан
18. Єлісєєв Ігор
19. Василенко Роман
20. Ярешко Андрій
21. Кабушка Мирослав
22. Городько Олег
23. Антонов Дмитро
24. Марченко Руслан
25. Лесняк Денис
Присутні на заході вшанували пам’ять усіх тих, хто віддав своє життя визволяючи Полтаву від нацистів та тих, хто загинув на східних рубежах нашої країни у ході антитерористичної операції, захищаючи її суверенітет, територіальну цілісність та відстоявши право України на самовизначення хвилиною мовчання.

Також ветерани та учнівська молодь Полтавського центру професійно-технічної освіти поклали квіти до пам’ятника Захисниками вітчизни на Центральному міському кладовищі.

Ольга Скороденко