Соборна, єдина, вільна Україна!

20.01.2016

1

…І оживе добра слава,

Слава України,

І світ ясний, невечірній

Тихо засяє…

Обніміться ж брати мої,

Молю вас, благаю!
Т.Г.Шевченко

Століттями землі нашої Батьківщини були розшматовані між іншими державами. Століттями український народ жив і працював у повній забороні рідної мови, літератури та культури. Століттями нам нав’язували думку, що української мови не було, не має та бути не може. Але кращі сини та доньки нашої Вітчизни своїм життям, своєю творчістю та громадською діяльністю, силою свого духу доводили зовсім протилежне. Не лякали їх ні австро-угорські жандарми ні російські, не лякали кайдани та заслання.

Одним із найпалкіших борців за долю України був Тарас Григорович Шевченко. Колишній кріпак, але надзвичайно обдарований, з палким серцем й неймовірної сили духу, саме він став для нашого народу Пророком. Його вірші, мов одкровення, не втратили актуальності і в наш час. Ідея єдності слов’янських народів, кожного у своїй державі, зріла в Тараса Шевченка давно, і знайшла своє відображення в статуті Кирило – Мефодіївського братства, членом якого був видатний поет. За словами літературного критика Сергія Єфремова, дослідника творчості Т.Г. Шевченка, – «Кожен народ , як домагалися братчики (члени Кирило – Мефодіївського братства – авт.) мав би жити на підставах народоправства, складаючи окрему республіку».

Одвічне прагнення українського народу до єднання втілилося у Акті возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, який було проголошено 22 січня 1919року на Софійській площі у Києві. На превеликий жаль, на той час возз’єднання українських земель так і залишилося тільки на папері, але механізм відліку часу було запущено.

Пройшло багато часу перед тим як заповітна мрія Тараса Шевченка і всього українського народу здійснилася. Тернистим та кривавим був шлях українців до незалежності. Цвіт нації протягом кількох століть приносив в жертву свої життя заради святої мети – Соборності, Свободи та Незалежності нашої Батьківщини. І в наш час кращі хлопці ціною власного життя зі зброєю в руках боронять на сході України засади соборності та незалежності нашої держави, даючи достойну відсіч російсько-сепаратистській орді.

З 1999 року 22 січня, саме у день проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР, в Україні відзначається День Соборності. Це свято вкрай важливе і актуальне для нас в умовах сьогодення. Кожен громадянин нашої країни повинен знати та пам’ятати, що Україна – соборна та незалежна держава. І в жодному разі не можна ділити, навіть жартома, жителів нашої країни на східних і західних, на південних та північних. Ми всі повинні усвідомити, що ми – УКРАЇНЦІ, волелюбний та працьовитий народ!

Історично склалося, що в Полтаві з нагоди дня Соборності України відбувається покладання квітів саме до пам’ятника видатному синові України – Тарасу Григоровичу Шевченко. Тож, запрошуємо всіх жителів та гостей міста на урочисте покладання квітів До пам’ятника Тарасу Шевченку з нагоди Дня Соборності України, яке відбудеться 22 січня о 9 годині ранку.

Вшануймо пам’ять усіх тих, хто віддав свої життя заради того, щоб ми, сучасники, могли гордо називати себе українцями, щоб ми без остраху високо здіймали наш жовто-блакитний прапор, щоб ми жили у вільній, соборній та незалежній Україні і пам’ятали, що вона у нас єдина! Слава Україні!

Ольга Скороденко