Шановні пенсіонери, відкиньте стереотипи і зробіть крок назустріч сучасності!

29.04.2021

Технічний прогрес сьогодні досягнув приголомшливого рівня, і це не потребує аргументів. Комп’ютерні технології, штучний інтелект, нанотехнології, розвиток віртуальної реальності поступово і невпинно змінюють реалії життя кожного пересічного українця, хоча й не кожному осяжні для розуміння, особливо літнім людям. Однак переважна більшість з них вправно користуються мобільними телефонами і оволодівають смартфонами, активно залучаються до соціальних мереж і сплачують комунальні платежі у банківських терміналах.

Пришвидшить процес долучення людей, якими опікується Пенсійний фонд, до сучасних реалій життя постанова уряду від 29 березня 2021 року, в якій йдеться про зміни в організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги.

У постанові «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України» визначено, що з 1 вересня 2021 року отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за місцем фактичного проживання лише такі категорії осіб:

  • люди з інвалідністю І групи;
  • особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;
  • особи, які досягли 80-річного віку;
  • одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Особи з вищезазначених категорій самостійно обиратимуть, як отримувати кошти, – або через організацію, відібрану на конкурсі, або через банк з числа уповноважених на виплату пенсій. Зважаючи на це, до 1 вересня 2021 року Пенсійний фонд України проведе  перший конкурс  для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України. Поки що, до проведення конкурсу, виплату і доставку пенсій, як і раніше, здійснюватиме АТ «Укрпошта».

Інші категорії пенсіонерів, які сьогодні отримують виплати у відділеннях АТ «Укрпошта» або з доставкою додому листоношами, до 1 вересня 2021 року повинні  перейти до більш сучасного і зручного способу виплати  пенсій – через уповноважені банки та обрати один з них для подальшого обслуговування.

Сучасні пенсіонери, яким від 60-ти до 80-ти років, – це люди нової формації, з доволі високим рівнем освіченості та широким світоглядом. Вони – діти другої половини XX сторіччя, для яких не може стати перепоною нескладний здобуток технічного прогресу – банкомат.

За останніми статистичними даними, на Полтавщині уже близько 70% пенсіонерів одержують пенсії через банківські установи. Переваги такого обслуговування очевидні – це не тільки просто та зручно, а й вигідно всім учасникам фінансового процесу – і Пенсійному фонду, і банкам, і пенсіонерам.  Головне – правильно підібрати банк, у якому людей літнього віку будуть влаштовувати умови обслуговування.

Обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати  пенсій можна з переліку, який додається.

У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ «Ощадбанк», який буде  відкритий за зверненням органу Пенсійного фонду України, про що одержувача буде проінформовано. А вже потім громадяни зможуть будь-коли змінити уповноважений банк за власним бажанням.

Отже, шановні пенсіонери, обирайте відомі та великі банки, дізнайтеся, скільки часу займе процедура оформлення пенсійного рахунку та чи достатньо в банку банкоматів і відділень. Відкиньте стереотипи і зробіть крок назустріч сучасності!

                 

Уповноважені банки Полтавської області, через які має здійснюватись виплата пенсій, грошової допомоги у 2021 році.

№ З/П Назва банку
1 ПАТ «КРИСТАЛБАНК»
2 ПАТ «Перший Український Міжнародний банк»
3 ПАТ «Банк Альянс»
4 ПАТ  «КРЕДОБАНК»
5 ПАТ «Полтава-Банк»
6 ПАТ «БАНК ВОСТОК»
7 ПАТ КБ «АКОРДБАНК»
8 АБ «Укргазбанк»
9 АТ «Укрсиббанк»
10 ПАТ  АБ «ПІВДЕННИЙ»
11 ПАТ «ОТП Банк»
12 ПАТ «ЮНЕКС БАНК»
13 ПАТ «МТБ БАНК»
14 ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»
15 АТ «АЛЬФА-БАНК»
16 ПАТ  «ІНДУСТРІАЛБАНК»
17 ПАТ  СХІДНО-УКРАЇНСЬКИЙ БАНК «ГРАНТ»
18 АТ «Ідея Банк»
19 ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»
20 ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»
21 АТ  «Державний експортно-імпортний банк України»
22 Філія – Полтавське обласне управління АТ «Державний ощадний банк України»
23 ПАТ «ТАСКОМБАНК»
24 АТ «ПРАВЕКС БАНК»
25 АТ «МЕГАБАНК»
26 АТ «Банк Січ»
27 ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень»