Соціальний захист

Соціальний захист населення Шевченківського району здійснюється в рамках виконання заходів районної програми «Турбота», яка спрямована на забезпечення соціального захисту населення, надання конкретної допомоги малозабезпеченим, тобто, інвалідам, багатодітним сім’ям, дітям – сиротам та іншим соціально незахищеним верствам населення.У 1988 році у Полтавській області перше відділення соціальної допомоги вдома було відкрито в Шевченківському районі м. Полтави. Вже у 1995 році створено територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.Сьогодні до складу територіального центру входять:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення організації надання грошової та натуральної адресної допомоги малозабезпеченим непрацездатним громадянам;
  • відділення соціально – побутової реабілітації.
  • відділення медико-соціальної реабілітації;
  • відділення соціальної реадаптації які надають послуги більше ніж 5000 пенсіонерам та інвалідам.

У відділенні соціальної допомоги вдома працює 63 соціальні робітники, які надають більше 20 послуг 680 одиноким пенсіонерам на дому.
У відділенні медико – соціальної реабілітації використовується комплекс всіх наявних методів відновної реабілітації. Створені міні – санаторні умови для оздоровлення пенсіонерів та інвалідів. Працюють кабінети долікарняного огляду, лікувальної фізкультури, два фізіотерапевтичних кабінети та три тренажерних зали, кабінет масажу, соляна шахта, фітобар.
Майже вся апаратура портативна, що дозволяє використовувати її при необхідності для надання медичної допомоги інвалідам на дому.

Для зручності відвідувачів відкрито денне перебування, де пенсіонери та інваліди мають змогу відпочити під час проходження реабілітації. Впроваджено нову послугу – спелеотерапію, що полягає у лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів за допомогою соляної шахти.
У відділенні соціально – побутової реабілітації територіального центру приділяється велика увага пенсіонерам, інвалідам, учасникам війни, ветеранам праці. Тут вони знаходять велику частку свого щоденного щастя, розуміння, визнання, оцінку, співчуття, спокій.
З виходом на пенсію або інвалідність у людей змінюється ставлення до життя, характер, поведінка. Зазвичай вони психологічно не готові прийняти цей статус, тому потребують постійних контактів. Таку допомогу пенсіонерам та інвалідам у відділенні надає психолог.

У територіальному центрі працює культпрацівник.
Діють гуртки:

  • “Українська вишиванка”;
  • “Вокальна студія”;
  • “У світі цікавого”;
  • “Кулінарні новинки”.

Також працює бібліотека та клуб “Літературна вітальня”, де розширюються та поглиблюються всі інтереси та уподобання у читацьких слуханнях та бесідах.

Організована постійно діюча виставка робіт пенсіонерів та інвалідів.

Такі заходи сприяють духовному та естетичному розвитку, що дозволяє людині бути в гармонії з собою та оточуючою дійсністю. А ще у відділенні можна відремонтувати одяг, тут же працює перукар, яка по потребі обслуговує і на дому, взуттєвик, робітник по обслуговуванню приміщень одиноких непрацездатних громадян та інвалідів.

Територіальний центр постійно працює над розширенням та вдосконаленням послуг.

У 2007 році була розроблена мікропроектна пропозиція “Покращення якості соціальних послуг на рівні громади”.
Український Фонд Соціальних Інвестицій підтримав мікропроектну пропозицію та надав грант на реалізацію даного проекту. Пропозиції підвищився рівень професійної освіти працівників територіального центру. Набутий досвід проведення реабілітації громадян з особливими потребами та відкрито відділення соціальної реадаптації для людей з особливими потребами.
Уже зараз в цьому відділенні працюють 2 комп’ютерні класи, кімната по навчанню самообслуговуванню в межах своїх фізичних можливостей, гурток декоративно – прикладного мистецтва, швейної майстерності, надаються послуги психолога.

Послуги, які надаються відділенням соціальної реадаптації, сприяють розвитку потенціальних здібностей, повній або частковій інтеграції в суспільстві осіб з обмеженими можливостями та соціальний супровід їх та їхніх сімей. Відкриттям відділення ми забезпечили додатково 10 робочих місць, в тому числі для інвалідів.

За кошти міськвиконкому був придбаний автомобіль «ГАЗель» облаштований підйомною платформою і переданий у користування територіальному центру. Використання автомобіля з підйомною платформою надало можливість вільного доступу до об’єктів виробничого призначення, лікувально – профілактичних установ, спортивних та культурно – масових закладів громадянам які пересуваються у інвалідних візках.

Спільна робота місцевої влади, колективу управління праці та соціального захисту населення, територіального центру отримала достойну оцінку Міністерства праці та соціальної політики України, територіальний центр у 2007 році визнано переможцем у номінації „Кращий територіальний центр України“.
Територіальний центр постійно проводить заходи до пам’ятних дат та свят.
Відкрито відділення бальнеологічної терапії, терапевтичні доріжки на прилеглій території для проведення процедур на свіжому повітрі, облаштовано приміщення підйомною платформою для переміщення громадян з обмеженими можливостями. Вже протягом 8 років у районі діє програма соціального забезпечення та соціального захисту населення «Турбота».
Згідно районної програми «Турбота»  передбачено кошти на надання конкретної допомоги малозабезпеченим верствам населення, інвалідам, ветеранам війни та праці, багатодітним сім ям, дітям – сиротам, сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах. (на загальну суму 643 тис. грн.). 65 малозабезпечених одиноких громадян та інвалідів району щодня користуються безкоштовним харчуванням за рахунок коштів районного бюджету. У 10 торгівельних відділах обслуговуються 8 тис. ветеранів війни продуктами харчування за пільговими цінами.

Всі зусилля районної влади спрямовані на розширення та покращення якості надання соціальних послуг громаді району і наша подальша робота буде направлена саме в цьому напрямку.

полтава диплом краще місто