До уваги осіб з інвалідністю!

13.01.2022

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради повідомляє, що відповідно до Порядку надання окремим категоріям осіб послуг із комплексної реабілітації (абілітації), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від             31 січня 2007 року № 80 (зі змінами та доповненнями), здійснюється направлення осіб з інвалідністю на проходження професійної реабілітації в реабілітаційних установах Міністерства соціальної політики України, зокрема до Державної реабілітаційної установи «Всеукраїнського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю».

У Центрі здійснюється комплексна реабілітація, яка включає заходи з медичної, фізичної, соціальної, психологічної, професійної реабілітації, строк реабілітаційного процесу яких визначається Реабілітаційною комісією Центру після проведення відповідного обстеження особи з інвалідністю і не може перевищувати 60 календарних днів на рік. У разі потреби в наданні особі з інвалідністю послуг з професійної реабілітації строк реабілітаційного процесу визначається відповідно до затверджених в установленому порядку навчальних планів, а саме:

– бджоляр (термін навчання – 6 міс.);

– вишивальник (термін навчання – 11 міс.);

– манікюрник (термін навчання – 3,8 міс.);

– обліковець з реєстрації бухгалтерських даних (термін навчання – 10 міс.);

– перукар (термін навчання – 6 міс.);

– швачка (термін навчання – 10 міс.);

– оператор комп’ютерного набору (термін навчання – 10 міс.);

– взуттьовик з ремонту взуття (термін навчання – 10 міс.);

– слюсар з ремонту колісних транспортних засобів (термін навчання – 10 міс.).

Під час комплексної реабілітації слухачі отримують послуги з медичного спостереження, профілактичних медичних заходів, психологічного та педагогічного консультування, діагностики, корекції, психологічних тренінгів, психологічної релаксації, фізіотерапії, масажу, водолікування, гідрокінезотерапії, лікувальної фізкультури, навчання основним соціальним навичкам, культурно-масових заходів, професійної підготовки тощо.

Також інформуємо, що до завдань та основних напрямків діяльності Центру, визначених Положенням, не належить надання послуги постійного стороннього догляду та допомоги.

Крім того, зазначаємо, що послуги з професійної реабілітації надаються у Державних реабілітаційних установах: «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» (м. Вінниця), «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина» (м. Львів), «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас» (м. Краматорськ). З більш детальною інформацією щодо діяльності центрів можна ознайомитися на сайті Міністерства соціальної політики України у розділі «Особам з інвалідністю» – Державні центри комплексної реабілітації. Реабілітаційні послуги надаються установами безоплатно.

Детальну інформацію щодо умов отримання направлення до Центру та переліку необхідних документів можна отримати за телефоном 68-11-54 або безпосередньо в управлінні за адресою: м. Полтава, вул. І.Мазепи,30, кім.107.