5 грудня – Міжнародний день волонтера

05.12.2021

Кожного року, 5 грудня, волонтери в усьому світі відзначають Міжнародний день волонтерів, заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об`єднаних Націй в 1985 році. 

Волонтерський рух – це доброчинна діяльність, яка здійснюється фізичними особами на засадах неприбутковості, без заробітної плати, без просування по службі, заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства вцілому. Людину, яка добровільно надає безоплатну соціальну допомогу та послуги інвалідам, хворим, особам і соціальним групам, що опинилися в складній життєвій ситуації, називають волонтером.

Найголовнішою ознакою волонтерства є те, що волонтер частину свого особистого часу, сил, енергії, знань, досвіду добровільно (без примусу та вказівок) витрачає на здійснення діяльності, яка є корисною людям і суспільству загалом беручи участь у всіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва тощо.

Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, коли революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерського руху в нинішній Україні. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Величезний тягар турбот виносять на собі волонтери в частині допомоги українським воїнам.

Сучасна історія України доводить усім, що волонтерство – це покликання, це прагнення людини зробити світ кращим, допомогти кожному, хто потребує захисту і підтримки. Це потужний рух, найшляхетніша людська діяльність.

Дорогі волонтери, прийміть щиру вдячність за вашу працю, за сміливість, наполегливість, за вміння побачити потреби людей і своєчасно допомогти, за ваші палкі серця, що зігрівають людські душі.

Нехай зроблене Вами добро повертається до вас сторицею!

Здоров’я Вам, сил, невичерпної енергії, однодумців і щирої людської вдячності!