Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

15.06.2021

Продовжуємо тему сімейних форм виховання. Сьогодні буде йти мова про дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

За даними служби у справах дітей, в Полтавській області функціонує 39 дитячих будинків сімейного типу, один із них знаходиться в Шевченківському районі.

Сім’я виховує 9 дітей та пройшла відповідний курс для підвищення свого виховного потенціалу. В свою чергу, служба у справах дітей Шевченківської районної ради надалі здійснює контроль за умовами утримання і вихованням дітей та продовжує роботу з пошуку кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі з метою подальшого розвитку сімейних форм виховання.

Які ж переваги створення ДБСТ і яку допомогу надає держава?

  • Підтримка від фахівця із соціальної роботи, який здійснює супровід дитини та сім’ї, психолога, працівника служби у справах дітей, який займається питаннями усиновлення та влаштування дітей до ДБСТ;
  • Надання потенційним батькам-вихователям допомоги в підборі дітей та налагодження контактів з ними;
  • Підтримка інших батьків-вихователів, яка використовується задля обміну досвідом;
  • Виплата від держави щомісячних коштів на утримання дитини та грошове забезпечення як винагороду за виховання;
  • Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за батьків-вихователів;
  • Надання індивідуального житлового будинку або багатокімнатної квартири, обладнане необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку;
  • Надання у користування земельна ділянка для ведення садівництва та городництва поблизу, де розташований будинок, а також транспортний засіб;
  • Виплата державної соціальної допомоги, аліментів та пенсії;
  • Безкоштовні путівки до санаторіїв і дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;
  • Період, протягом якого особи вважаються батьками-вихователями у дитячому будинку сімейного типу, зараховується до їх загального трудового стажу.

Всі пільги і виплати оформляються в органах соціального захисту батьками-вихователями після того як вони  підпишуть договір про створення дитячого будинку сімейного типу.

Як подружжю створити ДБСТ і що для цього потрібно?

  1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання;
  2. Скласти акт обстеження житлово-побутових умов;
  3. Пройти навчання з питань виховання;
  4. Взяття на облік у кандидати;
  5. Отримати рішення про створення ДБСТ;
  6. Пошук дітей;
  7. Рішення про влаштування дитини у ДБСТ.

Служба у справах дітей Шевченківської районної ради звертається до громадян, які небайдужі до долі дітей, долучитися до цієї справи. Дізнатися всі деталі щодо створення ДБСТ чи прийомної родини можна за телефоном: 63-11-08, 63-36-97.

Попередні статті:

Проблеми влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського.

Як створити прийомну сім’ю?