35-та річниця Чорнобильської катастрофи: послуги управління соцзахисту для постраждалих від аварії на ЧАЕС

26.04.2021

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 35 років з дня аварії на Чорнобильський атомній електростанції, що стала найбільшою катастрофою за всю історію ядерної енергетики.

Внаслідок викиду потужністю 300 Хіросім радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильської АЕС.

Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної ради виконує державні програми соціального захисту постраждалих від аварії на ЧАЕС, зокрема функціонує відділ обліку та компенсаційних виплат громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Наразі в районі проживає 1325 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, серед них – 117 дітей, їм надаються наступні послуги:

  • Призначення щорічної допомоги на оздоровлення: особам з інвалідністю 1, 2, 3 категорії; дітям з інвалідністю; евакуйованим із зони відчуження у 1986 році; кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, смерть яких пов’язана саме з нею; постраждалим, які брали участь в ліквідації наслідків цієї та інших ядерних аварій, в ядерних випробуваннях (1,2,3, категорії).
  • Забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1 категорія).
  • Виплата грошової компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку.
  • Призначення пільг на медичне забезпечення (безоплатні відпуск ліків та зубопротезування).
  • Призначення одноразової компенсації: особам з інвалідністю 1, 2, 3 групи; дітям з інвалідністю; родинам, що втратили годувальника, у зв’язку з аварією на ЧАЕС, батькам померлого.
  • Прийом документів для відшкодування додаткової відпустки постраждалим (1 та 2 категорії), а також батькам дитини з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з катастрофою.
  • Призначення щомісячних компенсацій на продукти харчування постраждалим (1 і 2 категорії).
  • Відшкодування раз на рік  вартості проїзду до будь якого пункту України і назад автомобільним або залізничним транспортом (1 категорія –100%, 2 категорія – 50% від вартості).
  • Відшкодування виплат на пільгове перевезення дітей шкільного віку, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (протягом 9 навчальних місяців).
  • Прийняття заяв та підготовка документів на одержання  посвідчень та дублікатів постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян.

Осіб з інвалідністю, а також людей похилого віку обслуговує територіальний центр управління соцзахисту Шевченківської районної ради.