Порядок надання соціальної допомоги на дітей фізичним особам – підприємцям на період карантину

29.05.2020

В області розпочата робота з реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №329 «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми» щодо надання допомоги на період дії карантину та на один місяць після дати його відміни для фізичних осіб-підприємців, в сім’ях яких виховуються діти віком до 10 років.

Проводиться прийом заяв та необхідних документів.

Вказана постанова набрала чинності 05 травня 2020 року.

Право на отримання допомоги мають фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до першої і другої групи платників єдиного податку, за умови сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року з дати державної реєстрації як фізичної особи-підприємця.

Допомога призначається з місяця звернення одному з батьків (опікуну), який зареєстрований як фізична особа-підприємець на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) та виплачується у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого на дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 року, а саме:

– на дітей віком до 6 років – 1779 грн.;

– на дітей віком від 6 до 10 років – 2 218 грн.

Допомога призначається управліннями соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичним місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Для призначення допомоги подаються наступні документи:

  1. Заява за встановленою формою (зразок заповнення заяви додається).

У заяві слід зазначити відомості про заявника, паспортні дані, адресу місця реєстрації чи фактичного місця проживання, відомості про дитину (дітей) та банківські реквізити для перерахування коштів.

Особливу увагу необхідно звернути на заповнення банківських реквізитів, тому що, виплата допомоги проводиться лише через банківські установи. У разі помилки при внесенні банківських реквізитів – кошти не будуть зараховані на рахунок. Банківський рахунок слід зазначати у форматі IBAN, що містить 29 символів.

Крім того, необхідно в обов’язковому порядку зазначити номер телефону для зворотного зв’язку.

  1. Копії свідоцтв про народження кожної дитини віком до 10 років.
  2. Довідка з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу форми ОК -7).

Довідку ОК-7 можна отримати залишивши відповідну заяву у дистанційних скриньках розташованих безпосередньо в приміщеннях підрозділів Пенсійного фонду України або отримати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням електронного підпису за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/.

  1. Копія документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземців та особи без громадянства).
  2. Копія рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Важливо: у разі неподання разом із заявою визначених документів, розглянути заяву щодо призначення допомоги на дітей немає можливості.

Управліннями соціального захисту населення рішення щодо призначення допомоги приймається по кожному зверненню окремо відповідно до норм постанови, перевіряється повнота сплати єдиного соціального внеску за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року з дати державної реєстрації як фізичної особи-підприємця.

Документи на призначення допомоги можна подати як в паперовому так і в електронному вигляді.

В паперовому вигляді документи можна направити поштою або залишити їх у дистанційних скриньках розташованих безпосередньо в приміщеннях управлінь соціального захисту населення.

В сільській місцевості документи подаються через уповноважених осіб сільських рад та об’єднаних територіальних громад.

В умовах запровадження карантину з метою мінімізації ризиків зараження коронавірусною інфекцією для оформлення допомоги на дітей рекомендуємо подати документи саме в електронному вигляді, скориставшись онлайн сервісом на офіційному сайті Мінсоцполітики у розділі Е-сервіси, або скористатись Єдиним порталом державних послуг «Дія».

Основною перевагою онлайн сервісу є те, що скористатись ним можливо цілодобово, кожного дня та не виходячи з дому.

 

Як скористатися послугою онлайн оформлення допомоги на дітей для фізичних осіб – підприємців:

  1. Перейти на веб-сайт Мінсоцполітики у розділ Е-сервіси/Допомога на дітей для ФОП або за посиланням: https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua/ .
  2. Здійснити вхід до системи з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації
  3. Авторизуватись за допомогою електронного підпису.
  4. Заповнити електронну форму заяви на призначення допомоги.
  5. В розділі «Документи» прикріпити скановані копії таких документів:
  • свідоцтва про народження дитини (дітей);
  • довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного соціального внеску (форма ОК-7);
  • документу, що посвідчує проживання на території України (для іноземців);
  • рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Для кожного виду документа можна додати одну і більше сканованих копій.

  1. Підписати заяву електронним підписом та направити на розгляд.

Заява потрапляє автоматично до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (прописки) або фактичного місця проживання заявника для розгляду та прийняття відповідного рішення.

Результати розгляду заяви поданої з використанням електронного підпису також надходять онлайн – на електрону пошту заявника.

З більш детальною інструкцією щодо використання онлайн сервісу при поданні електронної заяви для оформлення допомоги на дітей можна ознайомитись за посиланням http://plsz.gov.ua/download/inst_fop.doc .

Як оформити електронний підпис?

Електронний підпис за правовим статусом прирівняний до власноручного підпису.

Електронний підпис – це дані в електронній формі, отримані за результатами криптографічного перетворення, які додаються до інших даних або документів і забезпечують їх цілісність та ідентифікацію автора.

За допомогою електронного підпису можна підписувати документи, користуватись електронними послугами, реєструватись на державних порталах тощо.

Документи, підписані за допомогою електронного підпису, мають таку саму юридичну силу як і звичайні.

Якщо у вас немає електронного підпису – отримати його можна через Акредитовані центри сертифікації ключів, перелік яких можна знайти за посиланням: https://czo.gov.ua/ca-registry .

У разі виникнення додаткових питань рекомендуємо звертатися за телефоном гарячої лінії (0532) 609146.

Приклад заповнення заяви