Головне управління держпродспоживслужби в Полтавській області інформує!

08.05.2020

У В А Г А  !

Попри небезпеку коронавірусу, який шириться Україною та світом не варто забувати і про небезпеку інших хвороб.

Однією з небезпечних хвороб спільних для тварин та людей, спалахи якої час від часу фіксуються на території України, залишається трихінельоз.

Задля недопущення захворювань людей та тварин на трихінельоз на території району та міста слід дотримуватись ветеринарних і санітарних норм та правил, і в першу чергу вимог Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 р. № 79.

З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов’язані:

  • завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
  • постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів;
  • своєчасно прибирати та спалювати тушки загиблих гризунів;
  • забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані;
  • щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м’ясоїдних методом ІФА.

Забороняється комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА.

Заразний вузликовий дерматит (ЗВД) – контагіозне інфекційне захворювання великої рогатої худоби, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (горбочків), ураженнями очей та слизових оболонок органів дихання, розмноження та травлення.

Хвороба належить до особливо небезпечних хвороб ВРХ.

Джерелом збудника ЗВД є хворі тварини, основний шлях передачі механічний – комахами, у тому числі комарами, мухами жигалками тощо.

За для недопущення захворювання великої рогатої худоби на ЗВД слід дотримуватись ветеринарних і санітарних норм та правил, і в першу чергу вимог Інструкції щодо профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом великої рогатої худоби, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 03 квітня 2017 р. № 171.

З метою профілактики ЗВД потрібно:

  • проводити обов’язкову ідентифікацію всього наявного поголів’я ВРХ та буйволів відповідно до чинного законодавства;
  • виводити тварин на’ пасовище лише після обробки їх засобами, що забезпечують захист від укусів комах;
  • при постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язковий клінічний огляд тварин та профілактичну дезінсекцію тваринницьких приміщень;
  • проводити заходи, направлені на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах.

Сподіваємось на Ваше порозуміння.