Запроваджено нові стандарти фото для біометричних документів

11.12.2019

Йдеться про скасування низки застережень (насамперед – щодо головного убору) для фотографування на паспортний документ або посвідку на тимчасове чи постійне проживання.

Для представників окремих віросповідань фотографування на документ було доволі чутливою темою. Їх релігійні переконання і традиція носити певні головні убори у повсякденному житті суперечили встановленим державним стандартам фотозображень. Відтепер ці протиріччя скасовано.
Позитивні зміни стали можливими завдяки тісній співпраці МВС України та Міграційної служби із представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які дотримувались принципів конструктивного діалогу та зважених компромісів, а відтак – схвалили запропоновані новації.

На що варто звернути увагу:
– нові правила фотографування стосуються біометричних документів як українців (ID-картка і закордонний паспорт), так і іноземців та осіб без громадянства (посвідки на тимчасове або постійне проживання);

– особі, яка оформляє документ, надано право фотографуватися у головному уборі – відповідно до релігійних переконань і конфесійних традицій носити їх у повсякденному житті;
– фотографування у головних уборах, штучних предметах та матеріалах допускається також згідно з медичними показаннями, підтвердженими медичним висновком закладу охорони здоров’я.

Разом з тим, відцифроване фотозображення виконує важливу функцію ідентифікації особи і, безумовно, мусить відповідати чинним міжнародним нормам та правилам.
На практиці це означає, що головні убори не повинні змінювати форми окремих частин обличчя (чоло, вилиці, щоки, підборіддя, очі), закривати обличчя та підборіддя, проходити по контуру лінії росту волосся, закривати вуха та шию.

Крім того, не допускається фотографування:
– у головних уборах, не пов’язаних з релігійними віруваннями і традиціями (кепки, бейсболки, декоративні хустки, накидки тощо);
– з навушниками (хай навіть і бездротовими);
–  у сонцезахисних і затемнених окулярах;
–  у лікувальних окулярах із пошкодженим склом, а також кольорових лінзах.

Більш детальну інформацію можна знайти у новинах на сайті ДМС https://dmsu.gov.ua/news/dms/6100.html

До відома. Нові стандарти затверджено наказом МВС України від 18.10.2019 № 875 “Про затвердження Вимог до відцифрованого образу обличчя особи, фотокарток, що подаються для оформлення або обміну документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, та фотографічного зображення на них” https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/z1146-19

УДМС України в Полтавській області