Зміни в законодавстві щодо мінімальної заробітної плати та легалізація заробітної плати

21.03.2019

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Це означає, що розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати.

Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі з 1 січня 2019 року встановлено в сумі 4173 гривень.

Мінімальний страховий внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено 22% від мінімальної заробітної плати. У 2019 році абсолютна величина цього складає 918,06 грн.

Згідно з чинним законодавством зарахування страхового стажу для застрахованих осіб в 2019 році буде залежати від сплати роботодавцями саме страхового внеску не менше ніж мінімальний, тобто 918,06 грн.

Якщо працівнику нараховано заробітну плату меншу мінімальної та здійснено нарахування єдиного соціального внеску із суми різниці між мінімальною заробітною платою та фактично нарахованою, страховий стаж для обчислення пенсії розраховуватиметься з врахуванням сплати внеску від фактично нарахованої (заробленої працівником) заробітної плати.

Чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”. Протягом 2018 року по м. Полтаві та Полтавському району 610 суб’єктів господарювання нараховували заробітну плату 1364 працівникам менше мінімальної.

Погодившись на одержання зарплати в “конвертах”, громадяни свідомо обкрадають самі себе. Бо лише офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним. Працівники повинні знати й відстоювати свої права, вимагати від роботодавця офіційного оформлення на роботу та сплати внесків до Пенсійного фонду з повної суми заробітку.

Легалізація тіньових заробітних плат забезпечить пристойне проживання людей та отримання достойної пенсії в похилому віці. Тому звертаємося до керівників підприємств та приватних підприємців, проявіть свою громадську позицію і легалізуйте заробітну плату своїх працівників, не позбавляйте їх належного соціального захисту.

Полтавське обєднане управління Пенсійного

Фонду України Полтавської області