Паспортний документ – основна підстава реалізації права голосу на виборах

05.03.2019

Відповідно до роз’яснень Центральної виборчої комісії (Постанова ЦВК № 268 від 27 грудня 2018 року) виборець, включений до списку виборців, має можливість реалізувати право голосу на виборах Президента України шляхом отримання виборчого бюлетеня за умови пред’явлення, зокрема, паспорта громадянина України.

Нагадуємо, для участі у виборах на території України громадянин України повинен мати при собі паспорт громадянина України (книжечка або ID-картка), а за межами України – закордонний паспорт або дипломатичний чи службовий паспорт для виїзду за кордон. При наявності паспорта та досягненні вісімнадцятирічного віку – маєте змогу реалізувати право голосу на виборах Президента України.

Зверніть увагу, що громадянам включеним до списку виборців на виборчій дільниці не мають права відмовити в реалізації права голосу з причин відсутності у паспорті громадянина України у вигляді книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25 – та 45 річного віку або розбіжностей у виборчій адресі виборця, чи з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання у ID-картці.

У свою чергу, з метою сприяння громадянам України в реалізації своїх прав УДМС України в Полтавській області та територіальні підрозділи впродовж лютого-березня поточного року будуть максимально спрямовувати свої зусилля для своєчасного забезпечення громадян ID-картками і паспортами громадянина України для виїзду за кордон.

Більше інформації маєте змогу знайти у роз’ясненнях, затверджених Центральною виборчою комісією постановою від 27.12.2018 № 268, а також на сайті ДМС України за посиланням https://dmsu.gov.ua