Про переваги легального працевлаштування

02.01.2017

Предметом даної статті є обговорення проблеми легалізації зайнятості та заробітної плати.

         Проблема детінізації виплат заробітної плати, зменшення нелегальної зайнятості та загалом – детінізації економіки надзвичайно складна та багатопланова, оскільки водночас стосується працівників, роботодавців, фіскальних органів та питання наповнення державної казни. “Тіньова” економіка, яку породжує нелегальна зайнятість та заробітна плата в “конвертах” спричиняє зменшення доходів на всіх рівнях; руйнує кредитно-грошову систему; знижує ефективність макроекономічної політики, оскільки для прийняття економічних рішень використовуються дані офіційної статистики, для якої “тіньова” економіка не звітує.

         Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на життя людини. Негативний вплив тіньової зайнятості стосується й суспільної небезпеки, адже всі люди є споживачами послуг у сфері торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Також тіньова зайнятість певним чином сприяє поширенню професійних захворювань, зростанню ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві, адже офіційно неоформлений працівник не проходить обов’язкового медичного обстеження, з ним не проводяться інструктажі, навчання з техніки безпеки, охорони праці тощо.

         Нараховуючи працівникам заробітну плату в розмірах, менших за мінімальну роботодавці бажають скоротити свої витрати, частково приховують виручку від реалізації товарів, робіт та послуг, використовують працю найманих працівників, з якими не укладені трудові угоди, відтак ці особи не є застрахованими особами. Використання прихованих трудових відносин призводить врешті-решт до зменшення надходжень до бюджету держави, а відтак і зменшення джерел ресурсів для соціальних виплат. Наповнення гаманця майбутнього пенсіонера прямо залежить від сплачених внесків упродовж трудової діяльності. Кожен працюючий, створюючи суспільний продукт, повинен формувати собі необхідний страховий стаж та отримувати легальну заробітну плату. Тільки при поєднанні цих двох складових можна впевнено розраховувати на забезпеченість у похилому віці.

         Право на забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням мають застраховані особи, тобто особи, які, на законних підставах належать до категорії зайнятого населення та на користь яких сплачуються внески до страхових фондів.

         Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників: захисту від незаконного звільнення; отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця; гарантованої виплати заробітної плати 2 рази на місяць, права на щорічну основну відпустку не менше 24 календарних днів, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток передбачених Законом України «Про відпустки», права на оплату листка непрацездатності; втрату страхового стажу для отримання пенсії і як наслідок – отримання мінімальної пенсії за віком; втрату права на отримання соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання; цілої низки інших прав і соціальних гарантій передбачених чинним законодавством.

         Для роботодавця нелегальна праця може принести нестабільність у його діяльності, плинність кадрів зумовить необхідність постійного навчання нових працівників, відсутність відповідальності працівника, можливість безкарного заподіяння матеріальної шкоди, шкоди діловій репутації, неналежне виконання трудових обов’язків.

         Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

         Тому кожна людина, маючи за законом право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, самостійно має вирішувати, що для неї важливіше – жити сьогоденням або ж мати впевненість у завтрашньому дні, отримуючи надійні соціальні гарантії.

         Громадяни мають можливість контролювати зарахування страхового стажу, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України.

            Процедура реєстрації на веб-порталі максимально спрощена і проводиться лише один раз. Для цього необхідно звернутися до відповідного територіального органу Пенсійного фонду. Разом з тим доступ до порталу має будь-який власник електронного цифрового підпису. Цьогоріч запроваджено нові онлайн-сервіси – це підключення до послуги смс-інформування пенсіонерів й застрахованих осіб, а також отримання онлайн-довідок.

         Всі користувачі веб-порталу в режимі он-лайн можуть з мінімальною витратою часу, коштів і сил одержувати інформацію про нараховану заробітну плату та сплачені страхові внески, а також постійно контролювати дані, що впливають на розмір теперішньої або майбутньої пенсії.

Полтавське об’єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області