Відділ ведення Державного реєстру виборців

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ  ВІДДІЛУ ТА ВІДОМОСТІ ПРО КІЛЬКІСТЬ ВИБОРЦІВ (ЗА ОСТАННІ ТРИ МІСЯЦІ) 

ВИБОРЧІ ОКРУГИ ТА ДІЛЬНИЦІ

ВКЛЮЧЕННЯ ДО РЕЄСТРУ

Відповідно до статті 19 Закону України “Про Державний реєстр виборців” особа, яка набула права голосу, або особа, яка має право голосу, однак виявила, що вона не включена до Реєстру, може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання на території України щодо свого включення до Реєстру.

Ця особа подає органу ведення Реєстру письмову заяву із зазначенням відомостей про себе і пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), копія якого додається до заяви. Відомості про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно зазначаються у заяві, яка подається разом з документом, що підтверджує відповідний факт. Особі, яка є військовослужбовцем строкової служби, для подання такої заяви надається відпустка на строк, достатній для звернення до органу ведення Реєстру.

Виборці, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також виборці, виборча адреса яких належить до території, на яку поширюються повноваження органів ведення Реєстру Донецької та Луганської областей, що тимчасово не здійснюють ведення Реєстру, можуть звернутися до будь-якого органу ведення Реєстру щодо свого включення до Реєстру.

ДЕТАЛЬНІШЕ>>> 

ЗМІНА ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

Відповідно до статті 20 Закону України „Про Державний реєстр виборців” кожен виборець у разі зміни його персональних даних, може особисто звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі. До заяви додаються документи (копії документів), що підтверджують ці зміни. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру.

Виборець, який постійно не здатний пересуватися самостійно, може уповноважити на подання такої заяви іншу особу.

У разі звернення щодо зміни виборчої адреси виборець подає органу ведення Реєстру за новою виборчою адресою  заяву,  до  якої додаються  документи  (копії  документів),  що підтверджують зміну виборчої адреси виборця.

ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

ТИМЧАСОВА ЗМІНА МІСЦЯ ГОЛОСУВАННЯ БЕЗ ЗМІНИ ВИБОРЧОЇ АДРЕСИ

Якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не має можливості проголосувати на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування.

На період проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року орган ведення Реєстру може тимчасово змінити місце голосування виборцю на іншу виборчу дільницю, в тому числі поза межами одномандатного виборчого округу, до якого такий виборець відноситься на підставі відомостей Реєстру про його виборчу адресу.

У разі, якщо виборцю змінено виборчу дільницю для голосування поза межами одномандатного виборчого округу, до якого він відноситься за своєю виборчою адресою, такому виборцю видається виборчий бюлетень для голосування лише у загальнодержавному виборчому окрузі.

Законом України “Про Державний реєстр виборців” (стаття 7) передбачено, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинне бути мотивованим. Зокрема, це може бути службове відрядження, фактичне проживання не за зареєстрованим місцем проживання, робота або навчання у відповідному населеному пункті або державі, перебування в санаторії, тощо.

Кожен виборець може особисто перевірити інформацію про своє включення (невключення) до Державного реєстру виборців  звернувшись до програмного ресурсу “Особистий кабінет виборця”.

До органу ведення Державного реєстру виборців виборцю необхідно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати. Переглянути перелік виборчих дільниць.

При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у вигляді картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України – військовослужбовців документом, який пред’являється органу ведення Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

Звертаємо увагу що заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Державного реєстру виборців особисто. Надсилання вказаної заяви поштою (електронною поштою) або подання в електронному вигляді законодавством не передбачено.

У випадку звернення до органу ведення Реєстру виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб.

Заява виборця, виборча адреса якого знаходиться за межами України, та який перебуватиме в день голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року на території України, приймається органом ведення Реєстру за вказаним у заяві місцем перебування чи місцезнаходженням виборчої дільниці, яку він просить визначити місцем його голосування, або органом ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ТИМЧАСОВУ ЗМІНУ МІСЦЯ ГОЛОСУВАННЯ?

Якщо виборча адреса виборця знаходиться за межами України і на день голосування такий виборець перебуватиме на її території, заява подається до: органу ведення Державного реєстру виборців за вказаним у заяві місцем перебування чи місцезнаходженням виборчої дільниці, яку виборець просить визначити місцем його голосування, або органу ведення Державного реєстру виборців в Міністерстві закордонних справ України.

Якщо виборець проживає чи перебуває в Україні і має намір голосувати в іншій державі, заява подається до: органу ведення Державного реєстру виборців за виборчою адресою заявника або органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.

Якщо виборець проживає чи перебуває за межами Україні і має намір голосувати в іншій іноземній державі, заява подається до органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.

ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

 ЗДІЙСНЕННЯ ПУБЛІЧНОГО КОНТРОЛЮ

 Відповідно до статті 21 Закону України “Про Державний реєстр виборців” виборець може особисто звернутися з письмовим запитом до органу ведення Реєстру за своєю виборчою адресою щодо змісту його персональних даних у Реєстрі, пред’явивши паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа недавно набула громадянства України). Виборець, постійно не здатний пересуватися самостійно, може уповноважити на таке звернення іншу особу.

Виборець, який проживає або перебуває за межами України, може особисто подати запит, зазначений у частині першій цієї статті, до закордонної дипломатичної установи України за місцем проживання чи перебування, пред’явивши при цьому паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа недавно набула громадянства України). Закордонна дипломатична установа України невідкладно передає запит органу ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

Також, у порядку здійснення публічного контролю за діяльністю Реєстру кожен виборець може звернутися до  відповідного органу ведення Реєстру, зазначивши свої ідентифікаційні персональні дані та виборчу адресу, з письмовим запитом щодо надання такої інформації:

1) за його власною виборчою адресою (крім виборчих адрес, які визначаються виборцям без зареєстрованого місця проживання, військовослужбовцям строкової служби, а також виборцям, які відбувають покарання) – щодо персональних даних (прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі), усіх осіб, які внесені до Реєстру за цією виборчою адресою;

2) за назвою села, селища, міста, району в місті, іноземної країни – кількість виборців у зазначеному селі, селищі, місті, районі в місті, іноземній країні.

Громадянин України, виборча адреса якого належить до території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, окремих територій Донецької та Луганської областей, де не функціонують органи ведення Реєстру, може у порядку, встановленому частинами першою або другою статті 21 Закону України “Про Державний реєстр виборців” особисто звернутися з письмовим запитом щодо змісту його персональних даних у Реєстрі до органу ведення Реєстру не за своєю виборчою адресою.

Також такий громадянин може звернутися згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 21 Закону України “Про Державний реєстр виборців” з письмовим запитом про надання інформації щодо персональних даних осіб, які внесені до Реєстру за його власною виборчою адресою, до органу ведення Реєстру, повноваження якого не поширюються на територію, до якої належить зазначена виборча адреса.

У такому випадку персональні дані запитувача надсилається органом ведення Реєстру на вказану в запиті адресу.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ, ЯКИМИ КЕРУЄТЬСЯ ВІДДІЛ У СВОЇЙ РОБОТІ